Daniel Erdmann’s Organic Soulfood (DE, FR, GB)
Saksalainen saksofonisti ja säveltäjä Daniel Erdmann (s. 1973) tunnetaan parhaiten pitkäaikaisista trioistaan Das Kapital ja Velvet Revolution, jotka ovat kiertäneet Suomea ja esiintyneet myös Tampere Jazz Happeningissa, edellinen 2010 ja 2019, jälkimmäinen 2023. Molempien yhtyeiden osoittelevat nimet synnyttävät ymmärrettävästi myös yhteiskunnallisia mielleyhtymiä Karl Marxin Pääomasta Tšekkoslovakian Samettivallankumoukseen, joka kaatoi 1989 kommunistihallinnon. Mutta kuuluvatko nämä myös musiikissa? No, eivät oikeastaan, sillä poliittiset yhteydet ovat vain pääosin viitteellisiä, elleivät pelkästään vastaanottajan kuvitelmien tai toiveiden varassa.
Ensilevynsä viime keväänä julkaissut Daniel Erdmann’s Organic Soulfood on niiden rinnalla muuta maata. Mutta nyt monimielisellä nimellä on kirjaimellista katetta, sillä tämän yhtyeen kolmas muusikko soittaa organia, Hammond-urkuja. Urkujen, saksofonin ja rumpujen instrumentaatio ei ole eriskummallinen jazzin historiassa eikä varsinkaan Daniel Erdmannin omalla asteikolla, mutta ilmeisen tarkkaan harkittu. Hän halusi kurottaa tällä yhtyeellä entistä enemmän jazzin afroamerikkalaiseen historiaan sekä ennen kaikkea aikaan, jolloin siinä oli orgaanista svengaavaa soulia: kuusikymmentäluvulle.
Yhtyeen ensilevyä valmistellessaan Erdmann kohtaisi kuitenkin elämän odottamattomuuteen ja ymmärsi, että tuntemattoman edessä ei kannata tuudittautua petolliseen turvallisuuteen, saati yrittää uusintaa historiaa. Siksi Tampereella esitettävän ensilevyn nimi on juuri Into the Sweet Unknown (2025) – tunnetila, jota ovat välittämässä hänen kanssaan ranskalainen urkuri Antonin Rayon (s. 1976) ja englantilainen rumpali Jim Hart (s. 1983). Molemmat ovat esiintyneet Suomessa useita kertoja eri yhteyksissä, tosin jälkimmäinen aina toisessa roolissa, vibrafonistina.